Logo La Web de La Vall de Lord

Sant Llorenç de Morunys

escutEl terme municipal de Sant Llorenç de Morunys, una petita extensió de només 4,28 Km², es troba al peu de la serra del Port del Comte, al vessant dret del riu Cardener, envoltat en la seva majoria pel terme de Guixers, excepte pel nord, limítrof amb el municipi de La Coma i La Pedra.
Comprèn, també, entre Navès i Guixers l'enclavament que inclou la Mola de Lord, amb el santuari de lord
La població de Sant Llorenç té els seus orígens en la comunitat de clergues erigida a les darreries del segle IX al peu del vell camí de La Seu d'Urgell a Cardona pel coll de Port. Al final del segle XIII, la Vila de Sant Llorenç fou protegida pels benedictins i enfranquida pels vescomtes de Cardona. Des del segle XIV fins el segle passat, va ser coneguda per l'indústria tèxtil de draps de llana, exportats per tota la Mediterrània occidental i coneguts com a draps piteus, pel fet que els primers teixidors foren menestrals provenint, a finals del segle XIII, de la regió de Poiteu, (Poitiers) a l'actual França, la qualcosa va fer que la vila fos anomenada popularment com Sant Llorenç dels Piteus.

     
campanar fletxa esq El Campanar de l¡església parroquial de sant Llorenç, de més de 20 m. d'alçada, bell exemple de romànic S.XI neu a l'urdet
L'Urdet es retalla l'urdet majestuos després d'una nit de neu

Al voltant del poble hi ha una gran quantitat d'esglesioles, moltes d'elles romàniques, que val la pena conèixer, com ara la capella de Sant Lleïr, Sant Serni del Grau, Sta. Magdalena de les Tragines, Sta. Creu d'Ollers, etc., moltes d'elles dins ja dels municipis veïns de La Coma i Guixers.
De totes, la més important és el Santuari de Lord, centre espiritual catòlic, no solament de Sant Llorenç i de la Vall de Lord, sinó de la muntanya del Solsonès.
La vila de Sant Llorenç, enlairada en un monticle a la riba dreta del Cardener, tant per la bellesa dels seus carrerons i de moltes de les seves cases, com pel paisatge que l'envolta, és, sens dubte, un indret privilegiat. Conserva l'estructura medieval formada per un clos murat en forma de pentàgon irregular, on antigament hi havia cinc portals als angles, dels quals en resten quatre: La Pietat, L'Era Nova, el del Vallfred i el de La Canal al nord. Des dels portals una sèrie de carrerons condueixen a les placetes interiors i al carrer major, que prop de l'església, acaba en un magnífic portal.Malgrat els saquejos que es sofriren durant la guerra de 1936-1939, la seva església parroquial, d'estil romànic, conserva una sèrie d'obres molt interessants, com un fragment de la pintura mural del segle XIV, el retaule gòtic, l'altar major barroc construït per l'escultor Joan Francesc Morató i la capella i altar xorigueresc de la Mare de Déu dels Colls, obra de Josep Pujol i els seus fills. Fora del recinte murat es pot veure la capella de La Pietat, que conservava un magnífic retaule gòtic del segle XVI, obra del pintor Francesc Solives

10 d'Agost, Festa Major de Sant Llorenç