Logo La Web de La Vall de Lord

Guixers

El terme de Guixers, amb una extensió de 66 Km² queda travessat per la carretera que va de Sant Llorenç de Morunys a Berga. Envolta el terme de St.Llorenç i el centra el riu Aigua de Valls que s'uneix al riu Cardener a Aigüesjuntes, just l'indret on l'embassament de La Llosa de Cavall ja fa temps que permet algunes activitats de lleure, si el nivell d'aigua ho permet. (Consultar permisos al ajuntament, i nivells d'aigua al servei meteo)
A ponent del Cardener, el territori va des de la Serra de les Moreres fins a la Mola de Lord i la capçalera de la rasa de Vilamala, comprenen el Coll de Jou, per on passa una de les carreteres a Solsona, de la qual surt un brancal que, pasant per Canalda, Cambrils i Alinyà, va fins el Coll de Nargó. Com el seu nom indica, Guixers fa referència al guix, material tradicionalment explotat a cel obert i principal recurs económic d'aquest municipi. A llevant, el terme s'estén des dels contraforts meridionals de la serra del Verd i la serra d'Ensija fins a la serra dels Bastets i Busa. Seguint l'antiga carretera que va a Solsona és aconsellable aturar-se a Coll de Jou, punt on hi ha una cruïlla de carreteres i una magnífica font. Val la pena contemplar l'esplèndida vista que ofereix la Vall de Lord, així com beure un glop de l'aigua ben freda que surt de la font..

     
porta del santuari de puig-aguilar Porta del Santuari de Puig Aguilar sta.maria de valls

L'Església de Sta.Ma.deValls

A pocs metres d'aquest indret, comença la curta pista (ara asfaltada) que porta a l'àrea de picnic del Codó on hi ha taules i barbacoes per tal que la gent pugui cuinar a la brasa. Una petita i costeruda passejada abans de fer-ho, i per obrir boca , ens situarà al mirador del Codó, des d'on podrem gaudir d'una de les millors vistes de la Vall. Aiximateix en aquest terme es poden fer visites interessants, entre moltes d'altres, a l'ermita de Sant Martí de Guixers, que dona nom al municipi i al enlairat santuari de Puig-Aguilar, situat en un bell turó. Ambdòs indrets comunicats per pistes asfaltades recenment.
* Els dies, 16, i 17 d'agost, la Festa Major d'estiu